preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
UREDITEV TRGA ZMAGE
 
 
lokacija: Murska Sobota
površina: 2.000 m2
naročnik:
Mestna občina Murska Sobota
tip: javni prostor
status: izveden
leto izgradnje: 2003
 
 
Gre za edini trg v Murski Soboti, ki se lahko uporablja kot prireditveni trg. Nova ureditev naj poveže javne vsebine okrog celega Trga, na eni strani Pošte, Telekoma, Banke in Zvezde, na drugi strani Občine in evangeličanske cerkve. V kontrastu z "voluminoznim" parkovnim delom Trga Zmage s spomenikom naj bo nova tržna površina ploskev, ki poudarja programsko strukturo ob trgu. Ozelenitev ob robu ulice Štefana Kovača naj bo poudarjeno urbana: linija dreves, ob njej pa trak rdečih vrtnic, ki so od zmeraj bile pojem soboških zunanjih ureditev. Prostor trga poenotimo z več "orodji":
Prvi princip je ureditev v eni ravnini. Parkiranje urejamo v ravnini s pločnikom, tako trg iz parkirišča postane urbana površina, ki je zvečer in čez vikend na voljo pešcem, v primeru prireditev pa spontano funkcionira kot prireditveni prostor. Parkiranje omejuje nevsiljiva in nevtralna oblikovana urbana oprema.
Drugi princip je vzorec tlaka. Granitne kocke omogočajo fino, skoraj čipkasto teksturo tlakovanja, vzorec parkirne sheme označujejo črte kock v rdečem granitu. Trgu dodajamo še eno plast, ki dodatno združuje celotno ploskev. Uporabimo fenomen poti, ki jih naredijo uporabniki, če drugih označitev ni. To so seveda najkrajše možne izvedeni-desna različnih programov in navezav trga. Tako nastale diagonale v kompozicijo vnesejo dinamiko in trg omrežijo v en sistem.
 
Objavljeno v: 1000 x landscape architecture (2008)
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Miran Kambič in Studio Kalamar