preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
OBJEKT GLOBAL VISIONS GROUP
 
 

lokacija: Ljubljana
površina: 8.900 m2
naročnik: Turboinštitut d.d.
tip: poslovni objekt
status: idejni
leto projekta: 2009

 
 
V kompleksu Turboinštituta v Vižmarjih bo nastalo srečevališče neslutenega obsega podatkov, povezanih z ljudmi in dogodki po celem planetu. Srečevališče podatkov bo postalo srečevališče ljudi, ki jih bo družil interes razumevanja življenjskega toka dogodkov na Zemlji.
V pritličju se uredi sprejemne prostore z mediateko in konferenčno dvorano, nadstropja so namenjena ureditvi delovnih prostorov v različnih delovnih shemah. Zgornji etaži sta prazen volumen, ki ga bo izpolnil superračunalnik. Vsi prostori so urejeni okrog centralnega prostega volumna atrija, ki objekt združuje v en organizem.
Na trdni betonski bazi dveh podzemnih etaž, v katerih se uredi parkiranje in prostore za tehniko, se objekt postavi kot jeklena prostorska mreža. Vseh 11 etaž se v obodno konstrukcijo sovprežno vpne in ustvari sistem izredno odporen na vertikalne in horizontalne obtežbe.
Pozornost je namenjena posamezniku - za vsakega se oblikuje bivalno okolje, preko katerega komunicira. Fluidna živa steklena miza ga obvija, čez čas bo na njej samo velik zvit OLED ekran, klasični tipkovnica in miška bosta izginili. Miza s tekočimi kristali postane posrednik prehoda informacije od človeka v svet. Ob vsaki mizi ohranjamo predalnik, ki je kot "steamer trunk"(*) nosilec individualnosti materialnost potuje z vsakim človekom po hiši. Individualnosti človek ne projicira več v delovno mizo ampak v krog ljudi, s katerimi dela vanjo prinese svoj kovček trivialnosti. (*) potovalni kovček

Projekt je bil nominiran za nagrado Svetovnega arhitekturnega festivala 2010.
 
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023