preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
MOBILNI DOM
 
 

površina: 50 m2
tip: stanovanjski
status: izveden
leto izvedbe: 2017

 
 
 

ATRAKTIVNA VZDRŽNOST
V času zavedanja učinka fosilnih virov energije postaja okolju prijazno gradbeno investiranje spontana reakcija. MOBILNI DOM ima trajnostno obravnavo gradbenih in energetskih virov zapisano že v zasnovi. Uporabljeni materiali so obnovljivi, lokalno dostopni, s čim manjšim vložkom energije na učinek. Kompozicija sledi misli, da se objekt "živi sam". Idealen bi bil objekt brez komunalnih priključkov - tehnološko že sedaj dosegljivo, v naslednji generaciji bo zagotovo že realnost. Sistem MOBILNI DOM s produkcijskim procesom lastnih in lokalno dobavljivih virov ustvarja odlično razmerje med ceno in funkcijo objekta - kar je ob zagotavljanju praktično nične porabe energije obratovanja in spoštovanju visoke kvalitete naravnih virov vedno najboljši indikator okoljske vzdržnosti projekta. Atraktivna cena se tako poveže z visoko okoljsko vzdržnostjo - danes morda redka kombinacija, na daljši rok bo uspešna samo ta.

FUNKCIONALNA SHEMA
Sistem predstavlja dva programska elementa. MOBILNI DOM 50 je pritlična enota z nekaj manj kot 50 m2 netto koristne površine. Na tej površini je urejen dnevni bivalni prostor, dve spalnici in kopalnica. MOBILNI DOM 2 x 40 je enota z dvema etažama z notranjimi stopnicami. V pritličju so vhodni in dnevni bivalni prostori, v nadstropju sta dve spalnici s kopalnico. Otroška spalnica je dovolj velika, da se lahko uredi tudi ločeni otroški sobi.

MODULARNO SESTAVLJANJE
MOBILNI DOM 50 je v osnovi namenjen individualni postavitvi, z manjšo prilagoditvijo okenskih odprtin se lahko v en objekt združijo štirje moduli. S tem nastane pritlični objekt dimenzije 29,0m/8,8m. MOBILNI DOM 2 X 40 se lahko postavi individualno, dva po dolžini, dva po širini ali štiri enote. V največjem sestavu dobimo objekt dimenzije 25,0/8,8 m in višine dobrih 6 metrov. V primeru obsežnejših urbanih ureditev se lahko posamezne module uporabi za pokrite kolesarnice, otroške igralnice...

KONSTRUKCIJSKA ZASNOVA
Objekt ima masivno leseno konstrukcijo s polnili iz toplotne izolacije. Celotni modul je samonosna konstrukcija, ki se jo samostojno transportira in v enem kosu postavi na lokaciji montaže. Za montažo se na lokaciji pripravi točkovne temelje in priključno mesto za komunalne naprave po šabloni priklopa.

FINALNE OBLOGE
Zunanje finalne obloge so predvidene v prezračevanih fasadnih sistemih - bočne in hrbtne fasade v vlaknocementnih ploščah, čelne fasade v še trpežnejših laminatnih ploščah. V laminatne plošče zarežemo vzorec horizontalnih rež višine cca 1,5 cm in dolžine cca 6 cm. To morda spomni na vzorec hrbta stola REX, enega najbolj slavnih elementov slovenskega industrijskega oblikovanja, ki je inspiracijo vzel v horizontalah kozolca. MOBILNI DOM se gabaritno bliža kozolcu, krog ideje se sklene. Notranje obloge sledijo misli prisotnosti lesa kot prijetnega naravnega materiala. Tla in strop so iz vidne lesene obloge, stene se pobelijo, kar omogoča primernejše vzdrževanje in osveževanje objekta. Ker se proizvodni proces vrši v kontroliranem proizvodnem okolju, je nivo kvalitete montaže in finalnih obdelav lahko višji, kot se dosega na gradbiščih. Stalna kontrola izdelka zagotavlja oblikovno stabilnost in tudi daljšo življenjsko dobo objektov.

RECIKLAŽA
Objekti so sestavljeni iz materialov in sestavov, ki omogočajo polno reciklažo vseh elementov. Že sam sistem gradnje je modularno optimiran in ne generira skoraj nič gradbenih odpadkov. Objekt je možno po prvi montaži brez problema prestaviti na novo lokacijo. Po odločitvi za demontažo objekta se reciklira vse sestavine objekta.

ENERGETSKA ZASNOVA
Kot medij, ki poganja energetske sisteme izberemo elektriko. Elektrika je najbolj vseprisotna, energetski sistemi so razviti do visoke stopnje učinkovitosti, tak sistem omogoča tudi razvoj v smeri avtonomnosti objektov. Elektrika poganja večfunkcijsko toplotno črpalko sistema zrak - voda, ki pripravlja ogrevalno in sanitarno vodo, omogoča pa tudi pripravo hladilnega medija. Objekt se ogreva s talnim gretjem, kar je v objektu z optimiranimi dimenzijami še toliko večjega pomena. Sistem oskrbe z električno energijo je pripravljen tudi na montažo fotovoltaičnih panelov na strehi, s katerimi se brez težav zagotovi izenačena bilanca letne proizvodnje in porabe električne energije. Poleg nične porabe energije so tudi emisije energije ali polutantov nične. Objekti MOBILNI DOM so gradbenofizikalno tako stabilni, da omogočajo in celo spodbujajo sproščene vzorce bivanja med zunaj in znotraj. Življenje z naravo in njenimi cikli je bogastvo, ki ga je vesel vsak imunski sistem.

 

projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Studio Kalamar