preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
VINSKA KLET MAROF
 
 
lokacija: Mačkovci
površina: 2.200 m2
naročnik: Panvita Marof d.o.o.
tip: javni objekt
status: izveden
leto izgradnje: 2009
 

 
 
Gospodarsko posestvo Marof (Maierhof) v običajni kompoziciji podeželskega dvorca in pripadajočih gospodarskih poslopij, ki se držijo hrbta grebena zahodno od vasi Mačkovci v Prekmurju, obstaja že 120 let. Programska in gradbena prenova celotnega kompleksa vzpostavlja dvorec v originalno stanje, gospodarski objekti se zamenjajo z novimi, prilagojenimi novim funkcijam in tehnologijam - vse v sodelovanju z regionalnim Zavodom za varovanje kulturne dediščine.
Prvo od teh poslopij je vinska klet, v kateri nastajajo vina nove blagovne znamke Marof. Vinogradi kleti v obsegu 40 hektarov se razprostirajo po okoliških gričih in dajejo 300.000 litrov vina na leto. Prvi letnik vina, 2009, je bil nagrajen z več Decanterjevimi priznanji.
Podolžnost kleti sledi topografiji terena, z osnovno volumsko kompozicijo pa sprejema podrejeni položaj v odnosu do dvorca in stare lipe. Streha je po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine krita z rdečo opeko, kritino nekdanjih gospodarski objektov. Fragmentacija površine fasadne opne ustvari množico vertikalnih letev, ki jih objema grozdje. Panoramsko okno na zahodni fasadi obiskovalca kleti poveže z vinogradi na pobočjih in dolino pod njimi, serija lin na nasprotni strani prostora pa odpira pogled v kleti.
Vidni del objekta nad terenom predstavlja samo sprejem obiskovalcev (severna stran) in sprejem ter drobljenje grozdja (južna stran). Večina volumna se skriva pod terenom. Tukaj si sledijo prostori tehnološkega postopka - stiskalnica grozdja, kovinske in lesene posode za vino, laboratorij, polnilnica in skladišče steklenic. Zemeljska masa tu zagotavlja stalno temperaturo 14 stopinj Celzija, dodatna energija je potrebna le za ohlajevanje kadi z grozdjem med postopkom fermetacije. Ob vznožju pobočja pod vinogradi je zbiralni bazen, v katerega se steka voda iz okoliških vinogradov za ponovno zalivanje.

Objekt z vseh strani objemajo vinogradi in vinogradi so vse, kar se iz objekta vidi.
 
Projekt je bil nominiran za nagrado Svetovnega arhitekturnega festivala 2010.
 
Objavljeno v: Urban Environment Design Magazine (2010), revija Mladina (2011), revija Svet nepremičnin (2011), revija Klik (2010), revija Area (2011), Revija Octogon (2011), revija Concept (2012), Cheers! Wine Cellar Design, (2012), Architecture file 2012(2012), Swisspearl Architecture (2013), Gloria-Glam (2016), Metszet (2017)
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Miran Kambič in Studio Kalamar