preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
POSLOVNI OBJEKT LEV
 
 
lokacija: Ljubljana
površina: 4.200 m2
naročnik: Regal d.o.o. Murska Sobota
tip: poslovni objekt
status: izveden
leto izgradnje: 2002
 
 
LOKACIJA: objekt stoji na vogalu najbolj frekventnega križišča v mestu, z objektom na drugi strani ceste tvori "severna mestna vrata" v center Ljubljane. Center mesta ima na mestnem ringu pet takšnih vhodov, ki nakazujejo spremembo urbanega ritma, merila in vrednosti. Vsi indikatorji kažejo na izjemnost lokacije tako v urbanem, kakor tudi arhitekturnem kontekstu.
ZGODOVINSKI KONTEKST : Objekt leži pod velikima volumnoma hotela Lev in stanovanjskega kompleksa iz konca 60. let, oboje v originalni zasnovi izjemen predstavnik finega strukturalizma arhitekta Medveščka. Objekt na drugi strani ceste je delo arhitekta Marjana Mušiča, objekt je bil zgrajen kmalu po vrnitvi iz studia Petra Behrensa in predstavlja lep primer šole Bauhausa.
URBANI KONTEKST: lokacija predstavlja tipično ureditev na Ringu - na notranji strani zgostitev, na zunanji strani redčenje stavbnega fonda. Objekt je na notranji strani Ringa in s svojo pojavnostjo nagovarja tako parkovne površine na zunanji strani ringa, kakor skrbi za kontinuiteto stavbne mase vzdolž ringa. Volumen je deskriptiven na več ravneh - opazovalcu od daleč deluje kot podstavek volumnu hotela Lev, opazovalcu na nivoju križišča ponuja spremljavo njegovega gibanja - največkrat v avtomobilu, vendar tudi na kolesu in peš. Kot protektivni ovoj objekt ustvarja mali interni kozmos na dvoriščni strani, kjer se jazvil heterogeni urbani utrip s trgovinicami in gostinskimi lokali.
PROGRAM: Vidni del objekta predstavlja tretjino njegovega volumna. Podzemni del objekta je namenjen parkiranju za okoliške objekte, dve nadzemni etaži sta namenjeni poslovni dejavnosti, ki se komunikacijsko usmerja na notranjo stran - v atrij. Arhitekturna zasnova omogoča povezavo s programom Hotela Lev, ki je postal tudi lastnik objekta.
INFORMACIJA FASADE: spolirana minimalna forma objekta komunicira z opazovalcem, menjava informacije na zunanji opni sledi njegovemu gibanju. Informacija je podana na na treh nivojih, ki ujamejo frekvenco z različnimi hitrostmi gibanja. Kromosomska slika vertikalnih okenskih odprtin sledi gibanju v ritmu velikih korakov, sloj barvne pločevine zvezno komunicira z gibanjem s spremembo barve, zunanji sloj tiskanega prozornega stekla mehča volumen v drobnem ritmu kontinuiranih kod. Vsak sloj nagovarja določeno sekvenco hitrosti gibanja opazovalca, zunanji stekleni sloj pa poleg tega zagotavlja trajnost arhitekturnega izraza - steklo kot inerten material ne vpija atmosfere, grafitov ipd.
 
Projekt je v konkurenci za mednarodno nagrado ar+d award 2002 prejel visoko priznanje.
Projekt je prejel zlato medaljo na arhitekturnem Bienalu v Miamiju 2003.
Projekt je na 26. Salonu arhitekture v Beogradu prejel nagrado ULUPUDS.
Projekt je prejel Mednarodno arhitekturno nagrado Chicago Athenaeum-a za leto 2006.
 
Objavljeno v: Architectural review (2002), Abstract magazine (2003), Monitor magazine (2003), Phaidon atlas of 20th Century Architecture (2004), 1000 European architects (2006), Corporate buildings (2008), Design Vision - International Office Building (2011), Architecture and Fashion (2012), Architecture File (2012), World Architecture: Urban Complex (2013), Wallpaper City Guide - Ljubljana (2014)
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Miran Kambič