preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
MODULARNI VRTEC ZA KAZAHSTAN
 
 

lokacija: Kazahstan
površina: 3.100 m2
tip: javni
status: idejni
leto projekta: 2012

 
   
Naloga je bila zasnova vrtca, ki bi bila zmožna prilagoditve glede kapacitete in elementov lokacije, saj naj bi se uporabljala tipsko po celem ozemlju države Kazahstan. Vrtec smo organizirali modularno glede na štiri programske elemente : oddelek otroci 1-3 let, oddelek otroci 3-5 let, skupni prostor za prireditve in telovadbo ter servisni objekt (tehnika, kuhinja, uprava). Za tipsko kapaciteto 320 otrok smo 6 objektov – kril povezali na centralno komunikacijsko linijo. Dolžina in število posameznih kril omogoča prilagodljivost kapacitete vrtca. Med posameznimi krili nastane prijeten atrijski prostor za igre na prostem, v katerega se odpirajo vsi bivalni prostori. Osnovna celica bivanja je prostor velikosti 45 do 55 m2, ki ima na fasadni liniji širok nadstrešek (senčenje, padavine), na stropu pa urejamo svetlobnik, ki je odprt na vse štiri strani neba ter s tem izdatno osvetljuje bivalni prostor otrok. Tako se v bivalnem prostoru ohranja občutek dnevnega toka svetlobe, istočasno pa vzpostavlja svetlo optimistično vzdušje, kar je za razvoj otroka zelo pomembno.
Pri izbiri gradiv smo uredili sistem, ki omogoča spremembo konstrukcije in izolativnih fasadnih polnil glede na danosti lokalnega gospodarstva in klimatskih razmer, ki so v Kazakhstanu lahko zelo ekstremne. Gradnja je skeletna, zato so vse prilagoditve možne.
Površinske obdelave izbiramo na način, ki zagotavlja že omenjeno lastnost – OPTIMIZEM. Svetlega barvitega okolja se otroci radi navadijo in se tudi razvijajo v osebnosti s temi lastnostmi.
 

 

projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023