preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
HIŠA OB GOZDU
 
 

lokacija: Prekmurje
površina: 280 m2
tip: stanovanjski
status: izveden
leto izgradnje: 2012

 

 

Hiša stoji na robu vasi pri Murski Soboti. Je zadnja v nizu hiš ob zadnji vaški cesti. Parcela ima zelo jasne determinante - odpira se na tri strani - na jugu na polje, na vzhodu na jaso s čebelnjakom, ki proti severu prehaja v svetel akacijev gozd. Visoka bariera ozelenitve na zahodu hiši daje primerno ločnico proti vseprisotni arhitekturi današnjega časa. Parcela je za urbane pojme velika več kot 3.000 m2, z večjo globino proti severu kot širino. Velikost parcele ponudi redko možnost razpotegnjene pritlične zazidave, ki lahko ustvari več kot le en dvoriščni ambient, kot je to običajno pri prekmurski hiši na ključ. Poleg velikosti parcele je bila pri odločitvi o kompoziciji ključna pripravljenost prebivalcev hiše, da svoje bivalno okolje odprejo na odprta polja in da dovolijo kukanje srn v njihove spalnice. Tako smo naredili hišo na dva ključa, ki tvorita približek odprte črke S, s senčnim jutranjim vrtom na severovzhodu, kamor se odpirajo spalnice, na jugozahodno stran se odpira sončni dnevni vrt. Oba ambienta se srečata v dnevnem bivalnem prostoru, tu se združita obe energiji - spokoj hladnega gozda in toplina travnika.
Kompozicija hiše je bolj rezultat kreacije zunanjih ambientov kot same notranje kompozicije. Hiša je trak, na katerem so nanizane funkcije v najbolj pričakovanem vrstnem redu. Vhodna pergola s "koruznjakom" tvori portal okvir, skozi katerega vstopamo v življenje družine. Tukaj se začenja njihov dom. Seveda se začne z garažo, sledijo tehnični prostori, po prvem zavoju je garderoba in nato velik dnevni in delovni prostor. Sledi zavoj na sever v velik garderobni prostor, ki služi kot foyer za spalne in sanitarne prostore. Arkadni hodnik pred spalnicami ustvari mentalno bariero med divjo naravo in spalnicami, ki tako res postanejo prostori počitka. Na jug se hiša brezkompromisno odpre in tri četrtine leta lovi toploto sonca. Ko je to prevroče, se spustijo zavese in hiša se hladi iz gozda.
Hiša ima vgrajene pasivne in aktivne sisteme energetike, katere tekoči stroški so pričakovano zelo nizki. Investitor ima veselje s preverjanjem fizikalnih odzivov hiše na različne zunanje in notranje vplive, tako da nam na nek način vsem služi kot laboratorij gradbene fizike in energetskih sistemov.

 
Objavljeno v: časopis Vestnik (2013), revija Hiše (2015), revija Hausbau (2015)

 

projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Miran Kambič