preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
KOPER - OKNO SLOVENIJE
 
 

lokacija: Koper
površina: 836.000 m2
naročnik: Mestna občina Koper
/vabljeni natečaj/
tip: urbani kompleks
status: idejni
leto projekta: 2014

 
 

Stik z morjem je stik s celim svetom. Kljub temu, da meje padajo, kljub neskončni socialni in poslovni prevezanosti vseh in vsega, morje dojemamo kot pristen stik - ko odrinemo na morje, lahko pridemo kamorkoli. Zato je Koper z luko tako edinstven - če Slovenijo pojmujemo kot zgradbo, je Koper kupola, je dihalna odprtina, preko katere Slovenija izmenjuje dišave celega sveta. Upamo lahko, da bo morje prineslo tisto potrebno spremembo, da se bo trend rasti ravno v Kopru obrnil navzgor. Že dejstvo, da se razmišlja nekaj korakov naprej, je morda znanilec usodne drugačnosti, ki lahko Svet pripelje v Koper. Naše razmišljanje je organsko, Koper poskušamo razumeti v njegovem dosedanjem razvoju in v kompleksnost urbane kompozicije vnašati urbane reze, ki korigirajo napake in dajejo prosto pot optimizmu. Govorimo o možnem nastavku razvoja za 50 in več let, pri čemer razumljivo nismo samo trenutno utilitarni. Urbanizem razumemo kot odkrivanje potencialov - če je smer razvoja prava, si bodo potenciali že našli pot. Ker na naše delo ob razvoju mest gledamo iz perspektive lastnega življenja, ga mnogokrat napak razumemo kot zelo usodno. Razvoj mesta je vpet v tako široko mrežo utripanj, da je malo verjetno, da se v razvoju zgodijo usodne napake. Zato so preverjanja misli, ki jih imamo pred sabo, koristna - nalagajo se v sediment, ki bo nekoč usmerjal razvoj. Nekatera so povedna tudi s tistim, česar ne naredijo.
V koprskem prostoru smo z razmišljanji aktivni že več časa, ta razmišljanja smo združili v mrežo urbanih rezov - nekateri izpolnjujejo vrzeli, drugi odpirajo nove smeri. Če začnemo z najbolj oddaljenim (prostorsko in časovno), projektom HELIOS, z njim identificiramo smer razvoja, ki je v prostoru že nastavljena. Stolpna kompozicija bo v prostor prispela, ko bo svetovni optimizem na višku - ko bo IstraPort taka multinacionalka kot recimo FraPort, ko se bo razvoj iz vzhoda spet pomaknil dovolj na zahod. Pomen kompozicije je tudi v lokaciji, ki daje prednost dinamiki novega in spoštovanju sedimenta zgodovine ter med njima ustvari dialog, ki obema pušča dovolj prostora, med njima pa se splete organska mreža, v katere okencih ima razvoj veliko potencialov, da si najde primerno mesto - med starim in novim, med vodo in zemljo….
Projekt "Copacabana" je eno ključnih odkritij naše raziskave. Pot med starim in bodočim novim jedrom pod Serminskimi grički že obstaja - je obalna pot vzdolž zahodne stranice Škocjanskega zatoka. Ker je nova, se zdi, da še ni odkrila dejanskega potenciala prostora. Gre za enkraten ambient med naravnim in urbanim, mi smo to potezo poimenovali kar "Copacabana", saj ime lepo oriše duh prostora, ki ga ustvarjamo. Gre za obalno cesto, ki jo nagovori zaporedje objektov višine tudi do 14 etaž, s tem se ustvari tudi uličnI prostor manjše hitrosti, sem se naselijo tudi pešci, s tem odkrijejo prisotnost naravnega rezervata, ki tako postane del Kopra, del vsakodnevnega utripa. Za uresničitev so potrebni manjši koraki. Ko bo prvi investitor odkril vrednost tega prostora, bo vrednost zemljišča zrasla in lastniki velikih površin bodo uličnemu prostoru radi odščipnili pas ob cesti - razvoj se bo zgodil sam po sebi. Potrebna bo fina regulacija urbanih ambientov in kontakta s krajino Škocjanskega Zatoka.
Pod vertikalo HELIOS projekta se na lokaciji današnjega parkirišča Luke uredi izobraževalni park ADRIA WORLD, ki ga sestavi kompozicija izjemnosti Jadrana, Istre. Gre za hibridno stavbo / biotop kot dela Škocjanskega zatoka s stalnim menjavanjem vode in otokov, notranjih in zunanjih ambientov s predstavitvijo fenomena naravnih in kulturnih dediščin tega izjemnega prostora.
Na potezo projekta "Copacabana" se na morsko stran kaže potencial reurbanizacije prostorov LUKE. Ko bo Koper pretesen, se lahko razvoju mesta postopoma nameni kvadratno polje med Škocjanskim zatokom in morjem. Ocenjujemo, da bo v primeru, da bo mesto res pretesno, vrednost zemljišč toliko narasla, da bo LUKA izkoristila potenciale svojega zaledja. Kot zadnje polje razvoja opredeljujemo prostor med Ferrarsko in Luko - prostor že nastavljene urbane geometrije tako v tlorisu kakor tudi v višini. Ta prostor se drži mestnega jedra in ocenjujemo, da se bo razvil z nadaljevanjem nastavljenega vzorca. Citizacija bo zgostila prostor, zagotovo bo tukaj tudi kakšen trg in park, ta prostor je idealen za prvo urbano evolucijo.

 

projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023