preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
PRENOVA CERKVE SV. PETRA
 
 

lokacija: Gorenji Mokronog
površina: 250 m2
tip: sakralni
leto izgradnje: 2023

 
   
 
Obravnavana lokacija leži neposredno ob cesti Trebelno - Gorenji Mokronog izven strnjenih delov naselij in je kulturno varstveno zaščitena. Predmet projekta je rekonstrukcija cerkve svetega Petra v Gorenjem Mokronogu, rekonstrukcija kapele sv. Mihaela s kostnico, ki stoji v bližini cerkve ter novogradnja opornega zidu v obliki kamnite zložbe in ureditev zunanjosti (pešpoti, stopnišče, ograje).
Cerkev stoji na pobočju, dvignjena nad cesto. Nekdanja župnijska cerkev je v osnovi srednjeveška stavba iz 11. ali 12. stoletja, ki je bila v baroku predelana. Ladja je imela prvotno raven lesen strop, ki so ga v drugi polovici 18. stoletja zamenjali z obokanim. Ob zahodni steni ladje je bil dograjen zvonik, ob severni pa zakristija. Iz tega časa je tudi delno ohranjena oprema - oltar in prižnica. V ladji cerkve sta dva sloja stenskih poslikav. Starejša, le fragmentarno ohranjena poslikava je iz 15. stoletja, mlajša, ki je v nekoliko boljšem stanju, pa je iz druge polovice 16. stoletja. Konec 17. stoletja je župnija imela kar enajst podružnic. Leta 1780 pa so njen sedež prenesli k cerkvi sv. Križa v Trebelnem.
V bližini cerkve, višje na pobočju, stoji romanska kapela sv. Mihaela s kostnico iz 12. ali 13. stoletja. Kostnica obsega dva prostora. V spodnjem prostoru so shranjene kosti, zgornji prostor pa je kapela.
Rekonstrukcija cerkve sv. Petra je zajemala rekonstrukcijo poškodovanih ali neprimernih delov. Predvidena je izvedba nove fasade (novi ometi, slikanje, nov venec…), zamenjava kritine in po potrebi lesenega ostrešja, čiščenje in impregnacija vrat, zamenjava oken, izvedba novih notranjih ometov, novo tlakovanje notranjosti cerkve… Ohranjena oprema se je restavrirala, ostala potrebna oprema notranjosti cerkve se je izdelala na novo. Notranje poslikave so se restavrirale.
Rekonstrukcija kapele sv. Mihaela je zajemala rekonstrukcijo sten - odstranitev betonskih plomb in zapolnitev manjkajočih delov s kamni, izvedbo tlaka v kostnici, korekcijo strešne konstrukcije vključno z zamenjavo kritine in zaščito stavbe pred vdorom živali in listja.
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023
Fotografije Miran Kambič