preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
PRENOVA CERKVE SV. PETRA
 
 

lokacija: Gornji Mokronog
površina: 250 m2
tip: sakralni
status: v gradnji

 
 
Obravnavana lokacija leži neposredno ob cesti Trebelno - Gorenji Mokronog izven strnjenih delov naselij in je kulturno varstveno zaščitena. Predmet projekta je rekonstrukcija cerkve svetega Petra v Gorenjem Mokronogu, rekonstrukcija kostnice, ki stoji v bližini cerkve ter novogradnja opornega zidu v obliki kamnite zložbe in ureditev zunanjosti (pešpoti, stopnišče, ograje).
Cerkev stoji na pobočju, dvignjena nad cesto. Nekdanja župnijska cerkev je v osnovi srednjeveška stavba iz 11. ali 12. stoletja, ki je bila v baroku predelana. Ladja je imela prvotno raven lesen strop, ki so ga v drugi polovici 18. stoletja zamenjali z obokanim. Ob zahodni steni ladje je bil dograjen zvonik, ob severni pa zakristija. Iz tega časa je tudi delno ohranjena oprema - oltar in prižnica. V ladji cerkve sta dva sloja stenskih poslikav. Starejša, le fragmentarno ohranjena poslikava je iz 15. stoletja, mlajša, ki je v nekoliko boljšem stanju, pa je iz druge polovice 16. stoletja. Konec 17. stoletja je župnija imela kar enajst podružnic. Leta 1780 pa so njen sedež prenesli k cerkvi sv. Križa v Trebelnem.
V bližini cerkve, višje na pobočju, stoji romanska kostnica sv. Mihaela iz 12. ali 13. stoletja. Kostnica obsega dva prostora. V spodnjem prostoru so shranjene kosti, zgornji prostor pa je kapela.
Rekonstrukcija cerkve sv. Petra zajema rekonstrukcijo poškodovanih ali neprimernih delov. Predvidena je izvedba nove fasade (novi ometi, slikanje, nov venec…), zamenjava kritine in po potrebi lesenega ostrešja, čiščenje in impregnacija vrat, zamenjava oken, izvedba novih notranjih ometov, novo tlakovanje notranjosti cerkve… Ohranjena oprema se restavrira, ostala potrebna oprema notranjosti cerkve se izdela na novo. Notranje poslikave in poslikave na fasadi se restavrirajo.
Rekonstrukcija kostnice sv. Mihaela zajema rekonstrukcijo sten - odstranitev betonskih plomb in zapolnitev manjkajočih delov s kamni, izvedbo tlaka v kostnici, korekcijo strešne konstrukcije vključno z zamenjavo kritine (skrilj namesto pločevine) in zaščita stavbe pred vdorom živali in listja.
Namen gradnje novega opornega zidu je zavarovanje brežine pred erozijo oziroma sanacija nevarnega, nestabilnega terena. Nov oporni zid se hkrati izkoristi za ureditev novega peš dostopa do cerkve iz zahodne smeri. Oporni zid se bo izvedel v obliki kamnite zložbe, na vrhu katere bo pešpot s stopniščem.
 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023